Saturday, May 7, 2016

Lomtalanitas update :)

Jojjon egy kis osszefoglalo a lomolas kozepette:
elegedett vagyok, egesz jol allunk mar, bar a taroloban meg mindig lehetne mitol megszabadulni, ev vegeig adtam magunknak idot a teljes rendrakasra, es kozben erosen probalunk nem behozni ujabb cuccokat a hazba, csak ha nagyon nagyon muszaj... 
Ruhaimnal tovabbra is ervenyes az "1 jon-1 megy", a parom holmijahoz igyekszem nem nyulni, csak ha valamin eleve latszik, hogy szemet vagy romlott azt dobok ki kerdes nelkul, e teren inkabb ot probalom meggyozni a lomtalanitas pozitiv hatasairol, tobb-kevesebb sikerrel... :) Van meg hova fejlodnie, de mar alakul...
Jelenleg egyebkent eppen fest... Mivel "aranykezu ezermester", igy sok mindenhez ert, amihez meg nem, arra van "emberunk" aki igen, igy tortent, hogy a hutonket amit a parom nem tudott egyedul megcsinalni, ma vegre meghoztak, kicsereltek benne a termosztatot es csak 250 kunaba kerult, mig egy uj huto sokkal tobbe (tobb ezerbe...) kerult volna... A multkor a mosogepunkbe lehelt apa uj eletet, ma meg sajatkezuleg fest, a haloszobankat - feherre... :) Ennek "koszonhetoen" eleg nagy a rumli mindenhol, de sokkal kevesebb dolgom volt a szekrenybol kipakolassal, mivel a legtobb cuccunk KonMari modszerevel dobozokba van behajtogatva, hogy minden darab atlathato legyen, a tobbi meg log, azt csak siman megfogtam es athoztam a szomszedos apartmanba (ami szinten a mienk, csak nyaron kiadjuk turistaknak...) Itt uresek a szekrenyek, elfert es megsem hever szerteszet a foldon... Ahogy majd festes utan visszapakolok, ugy fogok "menet kozben" meg egy jo adagnyi cuccot atnezve megszabadulni tovabbi nehany darab holmitol... Ahogy csokkennek a targyak korulottem, ugy veszem eszre, hogy en is kezdek sokkal kiegyensulyozottabb, nyugodtabb lenni, csak aludni kellene tobbet, mert az ejszakaim sokszor azzal telnek, hogy a minimalista eletmodrol olvasgatok, gyujtom a motivaciot, toltodom, mikozben fizikailag meg gyengulok, de mar eldontottem, hogy majusban bizony minden masnap alszom a gyerekkel delutan, es csak hetente 2 ejszakan lehetek fenn blogokat olvasni ejfelig... Kizarolag csak ejfelig!!! :) 
...Kozben beszereztem ujabb dolgokat is, de nem azert, mert magam ellen dolgozom, hanem mert olyasmiket rendeltem meg, amik kivaltjak az eddig hasznalt kornyezetszennyezo valtozatat ugyanannak... Sikerult bambuszfogkefet talalnom, magyar oldalon, ugyhogy azt majd a szuleim hozzak, ha jonnek (2 het mulva!!!) hozzank :), es ugyanilyen uton vasaroltam bambusz takaritokendot es papirtorlok helyett bambusz torlot... :) A masik csomagban pedig organikus sampont vettem (2 db-ot), kemeny formaban, tehat nem folyekony sampon, hanem szappan-formaju es 1 tegely shea vajat, mert szaraz a konyokom es ugy hallottam, ez segithet... Ja, es a vixis mosogatoszivacsot... :)
Ket dolog van meg amin gondolkozom, amire vagyom, ezek pedig az aromaterapias diffuzor, ami egyben levegotisztito es ionizator is, es a Greg McKeown konyv: Lenyeglatas... Bar meg van mit olvasnom, de ezek ugy "benne vannak" a tarsolyomban az idei evre, mint "beszerzendok"... Az elso azert, mert kivalthato vele a sok sok mecses es az azokkal jaro aluminium-hulladek, es praktikusabb, mint az aromalampa... Jokat hallottam rola... 
Kozben amin meg ritkitok ev vegeig azok a konyveim... Mar nincs sok, de amik megmaradtak, azok csak azert, mert meg nem olvastam, de nagyon szeretnem elolvasni oket... Ha sikerul ev vegeig, utana toluk is bucsut veszek, amit pedig nem sikerul ev vegeig, azoktol olvasas nelkul veszek bucsut, aztan ha majd az elet egyszer ujra elem hozza oket, elolvasom - konyvtarbol, vagy kolcson kerem... :) 
Juniusban elkezdem a Project 333-mat (ha nem ismeritek, nezzetek utana Courney Carver, Project 333), ami egy kapszulagardrob-project, es az a lenyege, hogy 3 honapon at 33 vagy annal kevesebb holmival (ruhazati) oltozkodik az ember... Nyarra nem lesz nehez... :) 
...Es ugye emlitettem az eletmodvaltast is, ami jelenleg el lehet mondani, hogy pozitiv iranyban folyamatban van... Mar ketszer (vagy tizszer) meggondolom mit veszek (elelmiszerbol), mar egyre tobbszor vasarolok a dm-ben bio kajat, mint a szupermarketben junk food-ot... Viszont idovel a dm-es bio kajakat is szeretnem bio boltban vasarolt nagytetelu csomagolasmentesekkel felvaltani, lehetoleg helyi gyartok kinalatabol valogatva... Egyelore viszont a dm van "keznel" es mivel most meg tart a felesleges es nem-esszencialis dolgoktol valo megszabadulas, igy nem szeretnek most erre ennel tobb energiat aldozni, majd ha mar nem lesznek adomanyozando-eladando-elajandekozando lomok, cuccok korulottem... Bar egy ideig meg biztos lesznek, ahogy a gyerek no, a kinott ruhak "eltuntetese" mindig ad plusz-feladatot, de kis tetelben idorol-idore meg terapias jelleggel is jot tesz majd szerintem egy kis rendrakas, pakolaszas... 
Jovore pedig januartol kezdem a kihivast onmagam ellen, 2017 januar 1-tol 2018 januar 1-ig nem veszek semmi ujat (kiveve elelmiszer es tisztalkodo+tisztitoszerek, meg meg nehany aprosag, pl. a gyerek cipoi, ha epp nincs orokoltbol megfelelo...) 
Meg egy gyors gondolat az egeszseges kajahoz: talaltam egy vallalkozast, hetente kuldenek 11 kilonyi friss bio zoldseget-gyumolcsot vegyesen egy fix osszeg fejeben, hazhoz! :) Ilyet lattam mar kulfoldi oldalakon, blogokban, videokban, es most vegre hozzank is bejott ez a fajta tudatos taplalkozas, amely nem csak abban segit, hogy tiszta es egeszseges etellel lathatom el a csaladomat, hanem abban is, hogy nem kell szupermarketekbe mennem (es ott elcsabulnom) mas dolgok irant is... (Egyebkent jovore ugy tervezem, hogy nem is fogok ilyen nagy mega boltokba bemenni, talan konnyebben megy majd a "SemmiUjatNemVasarloEv"-Kihivas! :)
Bucsuzom, nemsokara irom az e heti 5 egyszeru dolgot, ami oromet szerzett a heten... :)

No comments:

Post a Comment